Spania Fakta

Mallorca, Spania

Monarkiet Spania på den iberiske halvøy er et populært feriemål for mange nordmenn. Med sine grenser til både Middelhavet, Atlanterhavet, Portugal i vest og Frankrike i nord byr Spania på et variert klima. Nordmenn flest har vist størst interesse for de varmere strøkene i dette spansktalende landet. Hovedstaden med sine varme somrer, Madrid, ligger i innlandet og er en attraktiv storby. Noen av de mest populære reisemålene innenfor Spania består av øygruppene Balearene og Kanariøyene.

Balearene ligger i Middelhavet på østkysten, mens Kanariøyene ligger på den afrikanske kontinentalsokkelen i Atlanterhavet. Helt sør grenser Spania til Marokko, kun adskilt av Gibraltarstredet. I Nord-Afrika ligger to spanske byer, Ceuta og Melilla, som også forbinder Spania til det afrikanske kontinentet.

I hele Spania, inkludert øyene, bor det i overkant av 40 millioner innbyggere, hvorav samtlige betaler med Euro etter å ha gått bort fra Pesetas i 2002. Spania har fire språk, hvorav kastiljansk er det offisielle. I tillegg snakkes det katalansk, galisisk og baskisk.

Klima

Klimaet i Spania er noe varierende og kan deles i tre; kontinentalt klima på innlandet, kystklima i nord og middelhavsklima på sør- og østkysten. Langs kysten i nord er det et kjøligere klima enn det man forbinder Spania med ellers, et atlantisk klima.

Dette området er ikke av de mest typiske reisemålene i Spania, da det er kjølige somrer og milde vintre.

På høysletta på fastlandet er det såkalt kontinentalt klima, det vil si varme somrer og kalde vintrer. Catalonia er en region i Spania der det kontinentale middelhavsklimaet rår på innlandet. På Catalonias kyst regjerer middelhavsklima, som for eksempel i Barcelona.

I områdene ved sør- og østkysten er det middelhavsklima med tørre, varme somrer og milde vintre. På Mallorca, som ligger utenfor østkysten av Spania, er det varmt gjennom hele sommeren, mens temperaturen faller i vinterhalvåret. Ferieparadiset egner seg best på sommerhalvåret, og de fleste som reiser til Balearene gjør det mellom april og oktober.

På grunn av at temperaturen enkelte steder ligger på sommerlige grader også om vinteren, reiser soltørste nordmenn hit hele året. I den delen av Atlanterhavet hvor Kanariøyene ligger er det gjennomgående varmt klima det meste av året, i alle fall sett gjennom nordmenns

øyne.

Selv om det er varmt er luftfuktigheten likevel lav og det er ikke lummert. Med andre ord er det veldig behagelig klima, og det er med god grunn at Kanariøyene med sine øyer som Gran Canaria og Lanzarote er ettertraktede reisemål.

Turisme

Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife, Mallorca, Alicante og Ibiza. Det ringer en gjenkjennende bjelle ved lyden av disse navnene, og ikke uten grunn. Helt siden januar 1955 har skandinaviske turister reist til det strøket som kalles ”Syden”. Den første turen, som ble lagt til Kanariøyene, ble arrangert av et svensk flyselskap.

Siden den gang har ”Syden” symbolisert en ferie med sol, strand og paraplydrinker. Også storbyene i Spania er ettertraktede reisemål. Hovedstaden Madrid og storbyen Barcelona frister med blant annet pulserende uteliv, restauranter, kirker og katedraler, museer, markeder og flamenco.

De viktigste turiststedene er Mallorca, Kanariøyene, Madrid og middelhavskysten.

I en undersøkelse av WTO havnet Spania på andreplass etter Frankrike , mens på verdens største reiselivsmesse ble Spania rangert på 7. plass over verdens mest attraktive reisemål. Det er dermed sagt at Spania er et populært feriested for turister.

Økonomi

Turistnæringen står for over 10 % av landets brutto nasjonalprodukt , men Spania driver også mye med jordbruk og industri. Det dyrkes bomull, tobakk, vindruer, oliven, sitrusfrukter og mel. Det foregår mye industriproduksjon som tekstil, sko, våpen, metall, jern og stål. Da Spania gikk inn i EU i 1986, vokste økonomien utrolig raskt. I følge CostaBlancaSpain.org har denne veksten gjort Spania til den femte største i Europa, og den står i dag for 9 % av økonomien i EU. Likevel har Spanias økonomi falt den siste tiden. Årsakene er blant annet høye oljepriser og boligmarkedskrisen, står det på utenriksdepartementets hjemmeside.

Turistmål

En av de mest kjente byene i Spania er selvfølgelig hovedstaden Madrid, som er et handels- og kultursentrum. For de kulturlystne kan hovedstaden tilby utrolig mye; museer, hager, kirker samt tyrefekterarenaen Plaza del toros, som rommer hele 14000 tilskuere. Madrid kan by på et rikelig kollektivtilbud, som et moderne metrosystem og mange busser, slik at det blir enklere å bevege seg rundt på sightseeing. Om man er interessert i nips, hjemmelagde gaver og et yrende spansk liv, kan man ta turen til El Rastro Market.

Barcelona ligger på østkysten av Spania, i regionen Catalonia. Her er det også mye industrivirksomhet og kultur. Tar man en tur gjennom Barcelonas bykjerne vil man oppdage trange gater, men også den brede og lange bulevarden La Rambla. Gaten består av blant annet salgsboder, restauranter og butikker. Er man mer interessert i gammel kultur finnes det også her utallige kirker, klostre og mange museer, som Picasso-museet. Også strender, rimelige hoteller og teatre er med på å gjøre Barcelona til en fullverdig storby.

En av øyene i øygruppen Balearene er Mallorca, hvor hovedstaden er Palma de Mallorca. På Mallorca, i likhet med mange av de andre øyene, kan man få i både pose og sekk. Det finnes noe for en hver smak, uansett om det er barhopping eller fjellklatring. Dersom det frister med strender og en liten dukkert, kan man selvfølgelig finne det overalt langs kysten. Foretrekker man familiesteder kan man dra til blant annet Alcudia på nordkysten. Ettersom avstandene ikke er store kan man få alt sammen i løpet av én ferie.

Historie

Spania har hatt en turbulent fortid med mange eiere og like mange religioner. 200 år før Kristus var Spania en romersk provins, før germanerne invaderte området ca 700 år senere. Omtrent 200 år etter det igjen var det araberne, eller maurerne sin tur til å skaffe seg land. Det varte ikke mange hundre år før det brøt ut kriger mellom kristne i nord og maurerne. Granada var det siste området som ble erobret fra araberne på 1400-tallet. Hundreåret etterpå reiste spanjolene over til latin-amerika og erobret Peru først, deretter flere andre områder. I 1931 ble Spania republikk, men general Fransisco Francos hær gjorde opprør mot den sittende regjeringen i 1936. Dette innledet den spanske borgerkrigen som varte i tre år, og endte med at fascistene vant. Franco satt som diktator til han døde i 1975. Dagens konge, Juan Carlos 1, ble utnevnt samme år. Spania ble medlem av NATO i 1982 og EF i 1986.

Mer informasjon

www.spaniaguide.no

http://no.wikipedia.org/wiki/Spania